Slik bruker du Ice-Crust

  Ice-Crust kan brukes til alle glatte overflater hvor vi går, sykler eller kjører, som på inngangspartier, trapper, gangstier og gangveier, innkjøringer, gårdplasser, parkeringsanlegg, stillaser og trapper på åpne bygg, industriområder, brygger, takterrasser og åpne verandaer, og gjerne på hytta. I et knipetak er det også fint å ha en strøboks med Ice-Crust liggende i bilen.

Strøing med Ice-Crust er enkelt og renslig. Ice-Crust er svært drøyt i bruk og skal strøs tynt - som regel mye tynnere enn du tror. 1 liter Ice-Crust er som regel nok til å dekke 20-40 m2 glatt is, - noe mer på hard snø med tykkelser opp til 10 cm (5-10 m2 pr liter). Så det lønner seg å fjerne mest mulig av snøen før du strør (1-2 cm snølag), slik at du dermed trenger mindre Ice-Crust. Områder med mye trafikk/slitasje kan trenge mer Ice-Crust pr m2, her må man prøve seg frem. For tykt lag av Ice-Crust reduserer faktisk virkningen, ved at friksjonen reduseres (flere lag ser ut til å gi kulelagereffekt!).

Riktig strøredskap er avgjørende for å få et godt resultat. Det gjør selve strøingen enklere og raskere, samtidig de hjelper deg til å strø jevnt og tynt.

Strømetoder

Slik strør du med strøboksen
Minste forpakning med Ice-Crust er vår 1-liters strøboks med gripetak og "strølokk". Denne boksen er et meget hendig og effektivt strøredskap vel egnet for trapper, inngangspartier, gangstier, mindre gårdsplasser og mindre områder som kan strøs på noen minutter. Ta vekk pakningen under lokket første gang du bruker boksen. Hold boksen så lavt som mulig og strø et jevnt og tynt lag. Du bør kunne strø 15-20 m2 pr minutt ved å strø i gangfart. Den lille strøboksen er ideell for morgenfugler på vei ut etter morgenavisen en glatt vinterdag. Husk da at du strør foran deg, og gå sakte fremover på den nystrødde flaten.

Strøing med strøvogn
Vi har vurdert og testet ulike strøvogner og plukket ut to modeller som vi mener er godt egnet til Ice-Crust. Sett reguleringen av strømengden på 0 og fyll beholderen med Ice-Crust fra plastsekk eller spann, og sett på trekket. Sett strømengden på et lavt tall når du begynner å gå. Skyv trallen foran deg mens du går sakte og rolig. Husk at det skal strøs jevnt og tynt. På glatt is er det ofte nok at du så vidt ser et grå-rødt skjær av Ice-Crust når du ser deg tilbake. Skru strømengden på 0 i det du stopper. Oppbevar strøvognen under tak med trekket på, fortrinnsvis i temperert rom innendørs. Oppvarmet Ice-Crust fester seg bedre mot underlaget.

En bredere og mer inngående beskrivelse av strøverktøy og strøvogner finnes i egne notater under fordypning.

Tips

Slik lager du sandpapir med Ice-Crust
En av Ice-Crusts unike egenskaper er at den absorberer fuktighet. Dette kan du utnytte til å lage sandpapireffekt. Strø Ice-Crust som vanlig, men gjerne i et litt tykkere lag, spesielt på trapper og i skrånende terreng. Såfremt det er kuldegrader ved bakken, kan du ta en dusjflaske (f.eks. den du bruker til blomster), med middels varmt vann og dusje jevnt over der du har strødd. Du ser av Ice-Crust blir mørkere i fargen. Etter 1-2 minutter vi Ice-Crust ha frosset fast i isen og dannet en sandpapirliknende overflate.

Du kan også ta nattefrosten til hjelp: Strø om ettermiddagen når isen er litt myket opp av sola, (litt smeltet vann som suges opp av Ice-Crust), og la nattefrosten fryse Ice-Crust til underlaget.

Hvor ofte må jeg strø?
Ice-Crust blir liggende på isen så lenge det ikke kommer nedbør eller at varme (mildvær og vårløsning) fører Ice-Crust vekk med smeltevannet. Ice-Crust kan derfor i lange perioder, gjerne uker, holde seg i tørr, våt eller i frossen form og fungere godt. Når Ice-Crust dekkes av snø, kommer Ice-Crust fram igjen når snøen smelter fordi Ice-Crust i langt mindre grad enn sand og grus synker gjennom isen. Da har den som regel form av "sandpapir".

Hva gjør jeg når vinteren er over?
Når våren kommer forsvinner Ice-Crust som regel av seg selv med smeltevannet, eller ved første regnskyll. I grus forsvinner det meste av seg selv. Rester av Ice-Crust spyles eller feies lett vekk, og det kan gjerne ut i blomsterbed eller gressplen. Ice-Crust er ikke skadelig for naturen, og fungerer faktisk som jordforbedringsmiddel.

Mer info for spesielt interesserte

Under ”For spesielt interesserte +”, finnes det 2 artikler som utdyper spørsmålene om strøredskaper. Dette er:

- Beskrivelser av ulike typer strøverktøy (håndholdte, strøvogner og strømaskiner).
- De 2 anbefalte strøvognene – spesifikasjoner og bruksanvisninger.